1st Ad

Saturday, 17 December 2016

Rogue One: A Star Wars Story (Predictable Ending, Unknown Struggle)

"Don't shoot me o' loyal stormtrooper..."
















Almost 2 years this blog was abandon, left alone and suddenly I feel the urge to make this review. And here I am, as one of Star Wars fan, watching this movie and rekindle my childhood obsession.

I already knew this movie is a story about how Episode IV: A New Hope was born. We fans know the outcome of this movie but what we want to know are the struggle, the pain these characters endure, how previous characters from Episode III: Revenge of The Sith intertwine together as the story progressed. I let my curiosity lead me throughout the movie and how awesome that turned out to be. I went home smiling despite the sad ending for Team Rogue One (ooopps... spoiler~)

Dekat 2 tahun blog ni terpinggir, kesepian, lalu sekonyong-konyong aku rasa terpanggil untuk membuat ulasan pasal filem ni. Dan hadirlah aku di sini, sebagai salah seorang dari peminat tegar Star Wars, pergi menonton filem ini demi menyalakan semula obsesi zaman kanak-kanakku.
 

Aku dah tahu filem ini pasal bagaimana Episode IV: A New Hope tercetus. Kita sebagai peminat juga mengetahui pasal penghujung filem ini tetapi apa yang kita nak tahu adalah pasal perjuangan mereka, keperitan yang watak-watak ni lalui, bagaimana watak-watak dari Episode III: Revenge of The Sith bersangkut-paut bersama-sama dalam kisah ini. Aku biarkan perasaan ingin tahu aku mengemudi sepanjang perjalanan filem dan ternyata sempoi bak hang. Aku balik ke rumah tersengih walaupun penamatnya menyedihkan bagi pasukan Rogue One (ooopps ... spoiler ~)

"If you turn your head to your right, you could see the Death Star in 3D"
The director of the film is Mr Gareth Edwards. This is his third film directorial job and he did a decent job I might say. He used to direct Godzilla reboot on 2014 (Thank god this movie got straight forward plot).

Pengarah filem ni adalah Mr Gareth Edwards. Ini adalah filem ketiga dia sebagai pengarah, dan nampaknya melakukan kerja beliau dengan baik. Dia pernah mengarahkan reboot Godzilla pada tahun 2014 (Syukur pada tuhan yang filem ini plotnya tegak tak macam Godzilla tu. Flashback serabut).

Now let me introduce you to the main cast:
Mari kita perkenalkan bintang-bintang utama filem ni:

Felicity Jones as Jyn Erso - Leader of the infamous Rogue One and daughter of Galen Erso (Architect of the Death Star). She got a rough childhood after her father taken away by Krennic and her mother murdered in front of her eyes.
Felicity Jones sebagai Jyn Erso - Pemimpin Rogue One dan anak perempuan kepada Galen Erso (Arkitek Death Star). Kehidupannya penuh dengan ranjau selepas ayahnya diambil oleh Krennic dan ibunya dibunuh di hadapan matanya oleh orang yang sama.













Diego Luna as Capt. Cassian Andor - Rebellion Intelligence (a spy to be exact) cum Jyn Erso's lover.
Diego Luna sebagai Kapten Cassian Andor -. Rebellion Intelligence (perisik secara harfiahnya) merangkap kekasih kepada Jyn Erso.













Alan Tudyk as droid K2SO - Galactic Emperial KX security droid reprogrammed by Capt. Cassian Andor and the side effect of the programming gave this droid unique moody sarcastic personality (I like this character a lot as this reminds me of Marvin the paranoid robot of The Hitchhiker's Guide to the Galaxy). Alan is perfect for this character as he used to be NS5 droid Sonny in I-Robot before.
Alan Tudyk sebagai droid K2SO  -. Galactic Emperial KX droid keselamatan  yang diprogramkan semula oleh Kapten Cassian Andor dan kesan sampingan dari pengaturcaraan tu memberikan personaliti sarkastik yang moodnya tak menentu memberikan keunikan pada droid ni (aku suka dia ni sebab watak ni mengingatkan aku kepada Marvin si robot paranoid dalam filem The Hitchhiker's Guide to Galaxy). Alan memang sesuai sangat untuk watak ini sebab beliau pernah menjadi NS5 droid bernama Sonny dalam I-Robot sebelum ini.













Riz Ahmed as Bodhi Rook - A defected Emperial cargo pilot sent by Galen Erso to look for freelance rebel Saw Gererra. He carries Galen's messages which is crucial to the Rebellion.
Riz Ahmed sebagai Bodhi Rook - Juruterbang kargo Imperial yang telah berpaling tadah. Beliau dihantar oleh Galen Erso untuk mencari pemberontak bebas (mantan ahli Rebellion) Saw Gerrera. Beliau membawa mesej dari Galen yang sangat penting kepada perjuangan Rebellion.

Adult Gererra and older Gererra













Forest Whitaker as Saw Gererra - Ex-Rebellion now become freelance guerilla army against the Emperial. A good friend of Galen Erso and guardian of Jyn Erso during her childhood.
Forest Whitaker sebagai Saw Gerrera - Bekas Rebellion yang kini menjadi tentera gerila bebas yang menggempur tentera Imperial. Kawan baik Galen Erso dan juga merupakan penjaga Jyn Erso semasa zaman beliau kecil.

"It's raining stormtrooper here~"












Mad Mikkelsen as Galen Erso - Father of Jyn Erso (a loving one as he was ready to sacrifice his life from being force back to build the Death Star by Director Krennic)
Mad Mikkelsen sebagai Galen Erso - Bapa kepada Jyn Erso (seorang yang amat penyayang sebenarnya  kerana beliau bersedia untuk mengorbankan nyawanya demi daripada menjadi tali barut Emperial untuk membina Death Star atas arahan Director Orson Krennic).

"I know kungfu! Blaster have no effect on me!"












Donnie Yen as Chirrut Imwe - Former guardian of the Jedha Temple. Become the rebellion army after sharing a spaceship with Captain Cassian while fleeing Jedha Moon from dectruction of Death Star.
Donnie Yen sebagai Chirrut Imwe - Bekas penjaga Kuil Jedha. Menjadi tentera Rebellion semasa berkongsi kapal angkasa dengan Kapten Cassian ketika melarikan diri dari Jedha Moon yang pada masa itu dimusnahkan oleh Death Star.













Jiang Wen as Baze Malbus - Former guardian of the Jedha Temple. Become the rebellion army after sharing a spaceship with Captain Cassian while fleeing Jedha Moon from dectruction of Death Star. Close friend of Chirrut Imwe (usually he keep his best friend out of harm's way).
Jiang Wen sebagai Baze Malbus - Bekas penjaga Kuil Jedha. Menjadi tentera Rebellion semasa berkongsi kapal angkasa dengan Kapten Cassian ketika melarikan diri Jedha Moon yang pada masa itu dimusnahkan oleh Death Star. Sahabat karib Chirrut Imwe (biasanya beliau yang sentiasa menjaga sahabatnya Chirrut dari marabahaya).
















Ben Mendehlson as Director Orson Krennic - He is the director of the Advance Weapon Research Division for the Galactic Imperial Military. The person who forced Galen Erso to return building Death Star. The person who killed Jyn Erso mother in front of Galen Erso. Basically he is the villain in this movie. 
Ben Mendehlson sebagai Pengarah Orson Krennic - Beliau adalah Pengarah Bahagian Penyelidikan Senjata Maju untuk Tentera Galactic Imperial . Orang yang memaksa Galen Erso untuk kembali membina Death Star. Orang yang membunuh ibu Jyn Erso di hadapan Galen Erso sendiri. Jadi pada dasarnya beliau adalah penjahat dalam filem ni.


What amazed me, the technology to bring dead people come back and act for this movie! (I knew Disney did it with Tron Legacy to Jeff Bridges who stays young) Peter Cushing has been gone since 1994 but he manage to act in this movie as legendary Grand Moff Tarkin! See picture below:
Apa yang buat aku kagum, adalah teknologi untuk membawa orang mati kembali dan berlakon untuk filem ini! (Aku tau pasal Disney pernah buat dengan filem Tron Legacy yang mana Jeff Bridges kekal muda) Peter Cushing telah mati pada tahun 1994 tetapi dia boleh pulak berlakon dalam filem ini melakonkan kembali watak asal beliau iaitu lagenda Grand Moff Tarkin! Lihat gambar di bawah ni:
Rogue One scene

New Hope scene


"I am not the CGI!"
Even Princess Leia make a cameo at the end of the ending scene! (to make the continuity believable)
Princess Leia pun muncul sebagai di pengakhiran filem ni! (nak bagi kesinambungan yang meyakinkan la sebeno-beno-nya)











Same goes to her adoptive father  Senator Bail Organa which he also present at the rebel HQ.
Begitu juga dengan bapa angkatnya Senator Bail Organa yang dia turut hadir di ibu pejabat Rebellion.






Mon Mothma is the Rebellion leader! Same character but different actress. The resemblance is uncannily similar between Genevieve O'Reily (left) and Caroline Blakiston (right)
Mon Mothma adalah pemimpin Rebellion! Watak yang sama tetapi pelakon yang berbeza. Persamaan tersebut hampir tiada beza langsung antara Genevieve O'Reily (kiri) dan Caroline Blakiston (kanan) cuma muda dgn tua je.

In the end, by the time this movie is over, the debate on how stupid the architech of the Death Star by building a weapon station that easily vulnerable to one single attack... is answered. Galen Erso is a Rebellion symphatiser. His love for his daughter made him secretly plot for the Death Star weakness and ironically made available by his daughter Jyn hence subsequently leading to Luke Skywalker triumph in A New Hope. There. I said it. The reason of my satisfaction from the objective of this movie. I salute you Mr Gareth Edwards. You truly are genuine Star Wars fan at heart.

Akhirnya, Sebaik saja filem ini berakhir, perdebatan mengenai betapa bodohnya arkitek Death Star yang dengan sengajanya membina stesen senjata yang sangat mudah terdedah kepada satu serangan tunggal... akhirnya terjawab. Galen Erso adalah penyokong Rebellion. Kasih kepada anaknya membuat dia dalam diam-diam merancang untuk meletakkan kelemahan pada Death Star dan ironinya anak perempuannya Jyn itu yang menjayakan rancangan bapanya yang kemudiannya membawa kepada kejayaan Luke Skywalker dalam A New Hope. Dah! Aku dah cakap kat sini. Alasan ke atas kepuasan aku datang dari objektif filem ini. Aku tabik padamu Mr Gareth Edwards. Anda adalah sebenar-benar peminat tulen Star Wars.

Thursday, 16 October 2014

The Equalizer: Bullies = Deaths (Pembuli Akibatnya Maut)





    Hi viewers!! Whoa~ It was sure lotsa cobwebs here. Dear blog, please forgive me for my four months hiatus. I was busy. Busy with my mundane daily job... but without my job, I have no salary to spend especially for you my dear blog. Yes! No money means no movies. No movies equal to no story to tell. Okay, enough rambling. I went to  One Cinema Spectrum Ampang at 1815hrs showtime on 14th October 2014 right after me and my wife end our working hours. I believe it was only 12 people (including us both) in the cinema.

    Hai para pembaca!! Wah~ Pasti banyak sarang labah-labah kat sini. Wahai blogku yang dihormati, maafkanlah daku karena bercuti empat bulan tanpa khabar. Aku sibuk. Sibuk dengan pekerjaan harianku yang mandom itu... tetapi tanpa kerja, tiadalah gaji untuk berbelanja terutamanya untukmu blogku sayang. Ya! Tiada wang berarti tiada filem. Tiada filem sama dengan tiada apa-apa untuk dicerita . Okay, cukup-cukuplah dengan sembang kasi bimbang ni. Aku telah berkunjung ke One Cinema Spectrum Ampang pada 1815jam waktu tayangan pada 14 Oktober 2014, iaitu selepas berakhirnya waktu kerja kami suami isteri haritu. Hanya 12 orang je (termasuk kami berdua laki bini) dalam pawagam masa tu.

This hammer is filthy. Where did I put my Didi 7 cleansing solution?
    Then the movie started. It was very slow in the beginning. But the mystery shrouding over the main character (Robert McCall played by Denzel Washington) was worth the wait. May I remind you all that I never knew about the original TV series of the same name from 1985 to 1989 and this film was a remake adaptation. So I was quite happy for not having big expectation except good acting from Denzel. And to my surprise, Marton Csokas as Teddy aka Nikolai, really made a good villain with awesome character development.

    Kemudian filem pun bermula. Ia sangatlah perlahan pada mulanya. Tetapi misteri yang menyelubungi watak utama (Robert McCall yang dimainkan oleh Denzel Washington) adalah sangat berbaloi ditunggu. Ingin aku ingatkan korang semua bahawa aku ak pernah tahu tentang siri TV asal dengan tajuk yang sama yang ditayangkan pada tahun 1985-1989 dan filem ini adalah adaptasi 'remake'. Jadi aku cukup gembira kerana tidak mempunyai harapan yang tinggi pada filem ni kecuali mengharapkan lakonan yang berkesan dari Denzel. Dan aku jugak terkejut, yang Marton Csokas sebagai Teddy aka Nikolai, benar-benar membawa watak penjahat dengan baik diikuti dengan pembangunan watak yang sempoi.
 
You seem like a nice guy, would you like to have dinner with me Mr Robert?
Is this the last supper Mr Nikolai?
    Chloe Grace Moretz (from the Kick Ass fame) as Alina Teri, a young Russian prostitute who befriended Robert McCall from his daily obsessive compulsive disorder (OCD) night routine at a diner catapult this film's plot from McCall's daily boring life into action packed violence. No Teri, no story. Though her performance was only during the beginning and at the end of the movie, she was essential to the movie (except Bill Pulman but maybe he might got more screen-time if there is a sequel... just maybe...).

    Chloe Grace Moretz (dari kemasyhuran filem-filem Kick Ass ) sebagai Alina Teri, pelacur muda berdarah Rusia yang akhirnya bersahabat dengan Robert McCall dari rutin malam beliau di sebuah diner, yang setiap hari melampiaskan gangguan obsesif kompulsifnya (OCD) di situ, memberi satu lonjakan pada plot filem ini di mana kehidupan harian McCall yang sangat bosan bertukar menjadi keganasan yang tiada perasaan. Kalau takde Teri, maka takdelah cerita. Walaupun penampilan beliau itu hanya pada awal dan di akhir filem ini, dia adalah penting untuk intipati filem ni (kecuali bagi pelakon Bill Pulman, tapi mungkin dia akan mendapat lebih banyak waktu skrin jika ada sekuelnya... jika ada laaa...).

Do you want a sidekick? I used to be Hit Girl and violent too you know?
This is not just an uppercut, it is an uppercut with a corkscrew.
    One of the unsung hero in this movie is Johnny Skourtis as Ralphie. He's McCall's colleague at Home Mart, the place where they work in Boston, Massachusetts. He got a good character development too. Without Ralphie, McCall might be dead during the last showdown inside Home Mart against Nikolai and his crew.

    Salah satu wira yang tak didendang dalam filem ini ialah Johnny Skourtis sebagai Ralphie. Dia merupakan rakan sekerja McCall di Home Mart, tempat di mana mereka bekerja di Boston, Massachusetts. Beliau mendapat pembangunan watak yang baik jugak. Tanpa Ralphie, McCall mungkin mati dalam pertarungan terakhir di antara beliau dengan Nikolai dan krunya di dalam Home Mart.

I am Johnny Skourtis. I acted with Denzel Washington and I am happy with that.
Where is Mr McCall? I treat him a good dinner and he dares to be late.
Let me take a good look at your pointy moushtache tovarisch (comrade).
    Last but not least, I congratulate the director Mr Antoine Fuqua for a good entertaining film. Yeah, I just want to be entertained. If it is a heavy drama film but still entertaining, I'm cool with that and sure gonna watch it. This guy brought you The Replacements Killer (1998), Training Day (2001), Shooter (2007), and Olympus Has Fallen (2013). I admire his works. Hoping for the best for this film's sequel.

   Akhir sekali, tahniahlah aku ucapkan pada pengarah filem ni iaitu Mr Antoine Fuqua untuk filem yang sangat menghiburkan. Ya, aku hanya mau dihiburkan. Jika filem ni adalah genre drama berat tapi masih menghiburkan, aku boleh je layan dan pasti menontonnya. Beliau adalah pengarah kepada filem The Replacements Killer (1998), Training Day (2001), Shooter (2007), dan Olympus Has Fallen (2013). Aku mengagumi karya-karya beliau. ku berharap untuk yang terbaik untuk sekuel filem ini supaya menjadi.

I wanna see aggression face, Marton...
Like this Mr Fuqua?
Most of the main cast.

    During my hiatus, I watched plentiful of movies in this recent four months. I want to share my opinion on those but I don't have that privilege of time. Sorry guys. Alright, here are the list of those movies:

    Semasa aku ghaib, aku tengok baaanyak wayang dalam empat bulan kebelakangan ini. Aku nak bercerita pasal pendapat aku pasal filem-filem ni tapi aku tak punya keistimewaan tu dengan masa. Sorilah korang. Okeylah, berikut adalah senarai filem-filem tu:




THE RAID 2 : BERANDAL



















TOM YUM GOONG aka THE PROTECTOR 2




X-MEN Days of Future Past