The Equalizer: Bullies = Deaths (Pembuli Akibatnya Maut)





    Hi viewers!! Whoa~ It was sure lotsa cobwebs here. Dear blog, please forgive me for my four months hiatus. I was busy. Busy with my mundane daily job... but without my job, I have no salary to spend especially for you my dear blog. Yes! No money means no movies. No movies equal to no story to tell. Okay, enough rambling. I went to  One Cinema Spectrum Ampang at 1815hrs showtime on 14th October 2014 right after me and my wife end our working hours. I believe it was only 12 people (including us both) in the cinema.

    Hai para pembaca!! Wah~ Pasti banyak sarang labah-labah kat sini. Wahai blogku yang dihormati, maafkanlah daku karena bercuti empat bulan tanpa khabar. Aku sibuk. Sibuk dengan pekerjaan harianku yang mandom itu... tetapi tanpa kerja, tiadalah gaji untuk berbelanja terutamanya untukmu blogku sayang. Ya! Tiada wang berarti tiada filem. Tiada filem sama dengan tiada apa-apa untuk dicerita . Okay, cukup-cukuplah dengan sembang kasi bimbang ni. Aku telah berkunjung ke One Cinema Spectrum Ampang pada 1815jam waktu tayangan pada 14 Oktober 2014, iaitu selepas berakhirnya waktu kerja kami suami isteri haritu. Hanya 12 orang je (termasuk kami berdua laki bini) dalam pawagam masa tu.

This hammer is filthy. Where did I put my Didi 7 cleansing solution?
    Then the movie started. It was very slow in the beginning. But the mystery shrouding over the main character (Robert McCall played by Denzel Washington) was worth the wait. May I remind you all that I never knew about the original TV series of the same name from 1985 to 1989 and this film was a remake adaptation. So I was quite happy for not having big expectation except good acting from Denzel. And to my surprise, Marton Csokas as Teddy aka Nikolai, really made a good villain with awesome character development.

    Kemudian filem pun bermula. Ia sangatlah perlahan pada mulanya. Tetapi misteri yang menyelubungi watak utama (Robert McCall yang dimainkan oleh Denzel Washington) adalah sangat berbaloi ditunggu. Ingin aku ingatkan korang semua bahawa aku ak pernah tahu tentang siri TV asal dengan tajuk yang sama yang ditayangkan pada tahun 1985-1989 dan filem ini adalah adaptasi 'remake'. Jadi aku cukup gembira kerana tidak mempunyai harapan yang tinggi pada filem ni kecuali mengharapkan lakonan yang berkesan dari Denzel. Dan aku jugak terkejut, yang Marton Csokas sebagai Teddy aka Nikolai, benar-benar membawa watak penjahat dengan baik diikuti dengan pembangunan watak yang sempoi.
 
You seem like a nice guy, would you like to have dinner with me Mr Robert?
Is this the last supper Mr Nikolai?
    Chloe Grace Moretz (from the Kick Ass fame) as Alina Teri, a young Russian prostitute who befriended Robert McCall from his daily obsessive compulsive disorder (OCD) night routine at a diner catapult this film's plot from McCall's daily boring life into action packed violence. No Teri, no story. Though her performance was only during the beginning and at the end of the movie, she was essential to the movie (except Bill Pulman but maybe he might got more screen-time if there is a sequel... just maybe...).

    Chloe Grace Moretz (dari kemasyhuran filem-filem Kick Ass ) sebagai Alina Teri, pelacur muda berdarah Rusia yang akhirnya bersahabat dengan Robert McCall dari rutin malam beliau di sebuah diner, yang setiap hari melampiaskan gangguan obsesif kompulsifnya (OCD) di situ, memberi satu lonjakan pada plot filem ini di mana kehidupan harian McCall yang sangat bosan bertukar menjadi keganasan yang tiada perasaan. Kalau takde Teri, maka takdelah cerita. Walaupun penampilan beliau itu hanya pada awal dan di akhir filem ini, dia adalah penting untuk intipati filem ni (kecuali bagi pelakon Bill Pulman, tapi mungkin dia akan mendapat lebih banyak waktu skrin jika ada sekuelnya... jika ada laaa...).

Do you want a sidekick? I used to be Hit Girl and violent too you know?
This is not just an uppercut, it is an uppercut with a corkscrew.
    One of the unsung hero in this movie is Johnny Skourtis as Ralphie. He's McCall's colleague at Home Mart, the place where they work in Boston, Massachusetts. He got a good character development too. Without Ralphie, McCall might be dead during the last showdown inside Home Mart against Nikolai and his crew.

    Salah satu wira yang tak didendang dalam filem ini ialah Johnny Skourtis sebagai Ralphie. Dia merupakan rakan sekerja McCall di Home Mart, tempat di mana mereka bekerja di Boston, Massachusetts. Beliau mendapat pembangunan watak yang baik jugak. Tanpa Ralphie, McCall mungkin mati dalam pertarungan terakhir di antara beliau dengan Nikolai dan krunya di dalam Home Mart.

I am Johnny Skourtis. I acted with Denzel Washington and I am happy with that.
Where is Mr McCall? I treat him a good dinner and he dares to be late.
Let me take a good look at your pointy moushtache tovarisch (comrade).
    Last but not least, I congratulate the director Mr Antoine Fuqua for a good entertaining film. Yeah, I just want to be entertained. If it is a heavy drama film but still entertaining, I'm cool with that and sure gonna watch it. This guy brought you The Replacements Killer (1998), Training Day (2001), Shooter (2007), and Olympus Has Fallen (2013). I admire his works. Hoping for the best for this film's sequel.

   Akhir sekali, tahniahlah aku ucapkan pada pengarah filem ni iaitu Mr Antoine Fuqua untuk filem yang sangat menghiburkan. Ya, aku hanya mau dihiburkan. Jika filem ni adalah genre drama berat tapi masih menghiburkan, aku boleh je layan dan pasti menontonnya. Beliau adalah pengarah kepada filem The Replacements Killer (1998), Training Day (2001), Shooter (2007), dan Olympus Has Fallen (2013). Aku mengagumi karya-karya beliau. ku berharap untuk yang terbaik untuk sekuel filem ini supaya menjadi.

I wanna see aggression face, Marton...
Like this Mr Fuqua?
Most of the main cast.

    During my hiatus, I watched plentiful of movies in this recent four months. I want to share my opinion on those but I don't have that privilege of time. Sorry guys. Alright, here are the list of those movies:

    Semasa aku ghaib, aku tengok baaanyak wayang dalam empat bulan kebelakangan ini. Aku nak bercerita pasal pendapat aku pasal filem-filem ni tapi aku tak punya keistimewaan tu dengan masa. Sorilah korang. Okeylah, berikut adalah senarai filem-filem tu:




THE RAID 2 : BERANDAL



















TOM YUM GOONG aka THE PROTECTOR 2




X-MEN Days of Future Past



















Comments

  1. bila abang tengok cete ni semuaaa...setau org lucy tu je yg lain lupaaa tengok sorg2 ke haaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Filem yang kita tengok sama-sama di pawagam adalah: Captain America Winter Soldier (dengan Nuar dan ayahnya), Edge of Tomorrow (masa wedding anniversary), X-Men Days of Future Past, Guardian of The Galaxy dan Lucy. Transformer Age of Extinction to tengok kat TV tapi separuh movie tu adinda sudah hilang minat sebab takde subtitle. Yang tengok di pawagam berseorangan: The Grand Budapest Hotel, Brick Mansions dan Ninja Turtles (dengan Nuar dan ayahnya), Tom Yum Goong 2, Maleficent. Yang lain, downloaded.

      Delete

Post a Comment

Popular Posts