Review on Non-Stop: Time to Stop Terrorism?














   Watched this movie on March 16th. Nine days after the missing of MH 370. It was 8 of us 4 couples. Me and my wife, Yaya and her hubby Syafiq, mommy to be Nory and her hubby Zul (still can't believe that she gave birth to a beautiful boy Rizqy Hafiy Aish the next day), and surprisingly Ieda and her cool husband Andi. We gathered at IOI Mall Puchong right after my birthday tea-break dine-in at Flora Cafe at Jalan Ampang with my parents and my sibling. We ate at the Pizza Hut before proceeded to Golden Screen Cinema (GSC) on top floor.
    Menonton filem ini pada 16 Mac. Sembilan hari selepas hilangnya MH 370. Antara 8 daripada 4 pasangan yang pergi adalah aku dan isteri, Yaya dan hubby dia Syafiq, 'mommy to be' Nory dan hubby dia Zul (macam tak percaya bahawa dia telah melahirkan seorang baby boy yang comel Rizqy Hafiy Aish pada keesokkan harinya), dan akhir sekali Ieda dan suami beliau yang cool Andi. Kami berkumpul di IOI Mall Puchong selepas jamuan hari jadi aku di Flora Cafe di Jalan Ampang dengan ibu bapaku dan adik-beradikku. Kami makan di Pizza Hut dulu sebelum menuju ke Golden Screen Cinema (GSC) di tingkat atas.

   A bit about the director. Senor Jaume Collet-Serra is born Spanish. This is his second time working with Liam Neeson after Unknown (2011). Did you know his directing debut was from House of Wax (2005)? Now you know~
  Serba sedikit mengenai pengarah filem ni, Senor Jaume Collet-Serra dilahirkan di Sepanyol. Ini adalah kali kedua beliau bekerja dengan Liam Neeson selepas Unknown (2011). Tahukah anda debut pengarahan beliau adalah dari filem House of Wax (2005)? Sekarang anda dah tahu.

"When the plane goes vertical, act like you want to vomit. Entiendes? (understand?)"
   Liam Neeson is back! Again with his stereotype old and emotionally tiresome tough guy character. What makes this movie different with Taken (2008) and Taken 2 (2012) is the premise. Taken was in Paris, France. Taken 2 was in Istanbul, Turkey, while Non-Stop is inside a British Aqualantic Flight 10 from New York to London. As an alcoholic U.S. federal air marshal, Bill Marks (in Taken series he was Bryan Mills. Coincidentally similar initials - B. M. ?) he boarded the plane unbeknownst that he will face the greatest test of his integrity, conscience, moral and ethics amidst the f**ked up life he have so far.
   Liam Neeson kembali lagi! Kali ni dengan watak stereotaip lelaki tough tapi kelihatan melarat kepenatan emosinya itu. Apa yang membuatkan filem ini berbeza dengan Taken (2008) dan Taken 2 (2012) adalah lokasinya. Taken menjalani pengambaran di Paris, Perancis. Taken 2 pula berada di Istanbul, Turki, manakala filem Non-Stop di dalam Penerbangan British Aqualantic 10 dari New York ke London. Sebagai seorang pegawai Marshal Udara Persekutuan AS bernama Bill Marks (dalam siri Taken, beliau adalah Bryan Mills. Kebetulan pulak singkatan sama diorang kan? B. M.), beliau menaiki pesawat tersebut tanpa mengetahui bahawa beliau akan menghadapi ujian yang paling getir terhadap integriti beliau, persolan naluri hati, moral dan etika ketika di tengah-tengah kekalutan hidup beliau setakat ini.

"I can't find my fokkin' seat!!"
   Then came a mystery villain threatened to kill one of the passenger every 20 minutes if $150 million is not transferred into a specific bank account and all hell break loose! Everybody on board are suspects. It's up to our hero to save everyone and clear his name despite accusation that he is the perpetrator of the hijacking.
  Kemudian dengan kehadiran seorang penjahat misteri yang mengancam untuk membunuh salah seorang dari penumpang setiap 20 minit jika USD$ 150,000,000 tidak dipindahkan ke dalam satu akaun bank luar pesisir dan semuanya jadik huru-hara! Semua orang di dalam pesawat adalah suspek. Maka terpulang kepada wira kita Encik Bill Marks untuk menyelamatkan semua orang dan membersihkan namanya walaupun dituduh  yang dialah perampas pesawat itu. 

"Eh? Who is this guy?"
"Did you send this fokkin' text message?"
"Not me~"
(while holding a phone) "I'm flyin' a plane here. Why would I text you?"
"Riiight... Blame a Muslim huh?"
"They always pick the nerd the last one..."
"What?! Me?! Why? I just serve drinks and food and blanket and pillow and... the pilot..." (lowering her voice gradually)
"You better confess Will Smith. We know it's you~"
"Whoever confess, gets a free meal and a free flight the whole year! Whoa!! There's so many of you..."
"I'm not important... even though I just won an Academy Award... Sigh..."
"Actually... I'm the one who sent this text."
"Die!!! Die you evil man!!"
   If Taken and Non-Stop collide, this is what happen: “I don’t know what sort of flight attendant you are, if you’re the decent kind who comes down the aisles often offering hot towels and orange juice and isn’t stingy with the peanuts and who always wears a smile, or if you’re the nasty type who sighs when I have to squeeze by on the way to the toilet and who glares at me with contempt when you sullenly hand over yet another drink … if you bring me a little pillow and a copy of Skymall, that will be the end of it. I won’t look for you. But if you don’t, I will look for you, I will find you in the little cubby hole where you're with the other stewards huddle to avoid passengers, and I will KILL you.” (A parody of famous line from Taken)
   Kalau Taken dan Non-Stop bertembung, inilah apa yang akan berlaku: "Aku tak tahu kau jenis atendan penerbangan yang macamana, kalau kau jenis yang baik, yang sentiasa ke lorong offer tuala panas dan jus oren dan tak kedekut dengan kacang tanah dan yang sentiasa tersenyum, ataupun kau jenis jahat selamba yang mengeluh apabila aku terpaksa berjalan ke tandas dan yang asyik menjeling je pada aku dengan penuh kehinaan, bila kau dengan masam mukanya hidangkan aku minuman demi minuman dengan muka menyampah... andainya kau bagi aku bantal kecik dan satu salinan makalah Skymall, itulah penamatnya. Aku takkan susahkan kau dah. Tapi kalau taaak... aku carik kau. Aku akan carik kau sampai ke dalam sekecil-kecil lubang kabin kat mana korang pramugari dan pramugara yang lain berkumpul untuk mengelak dari melayan penumpang, dan aku akan BUNUH kau." (Parody dialog femes dari filem Taken)

   A good watch. Scary though. Almost made me traumatized and fear of flying (aerophobia or more accurately pteromerhaphobia) but in the end I knew it was all fiction~ hehehe...
  Tontonan yang bagus. Menakutkan gak. Hampir membuatkan aku trauma dan takut terbang (aerophobia atau lebih tepat lagi pteromerhaphobia) tetapi akhirnya aku tau semua ni fiksyen jee~ hehehe...

AND LAST BUT NOT LEAST...

Comments

Popular Posts